Πέμπτη 24 ΙΑΝ 2019 10:28
 • Ηρακλειο
  12°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  11°C
 • Λασιθι
  12°C
Ekriti.gr Logo

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

βουλη κοινοβουλιο.jpg

Σημαντικές αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αναμένεται να δρομολογηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που θα μεταβάλλουν τους σημερινούς συσχετισμούς των κομμάτων. 

Οι ξαφνικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα δύο εντυπωσιακά, σε συμμετοχή κόσμου, συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με το ηχηρό όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, η αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, (που όμως αφήνει "σκιές" με τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε, όπως το απίστευτο "με εντολή Πρωθυπουργού διαβιβάσθηκε στην Βουλή η δικογραφία" ενώ είναι Συνταγματική επιταγή η διαβίβαση στη Βουλή κάθε δικογραφίας στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα) και οι καταγγελίες, από τους εμπλεκομένους, περί βρόμικης σκευωρίας, με στόχο την προσωπική και κομματική βλάβη τους, δημιούργησαν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη μεγάλη "παράπλευρη απώλεια" της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων, ήταν η διαγραφή, από τον Πρόεδρο της ΝΔ, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου. Ο οποίος, με αφορμή την εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis του Αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση από το κομματικό αξίωμά του.

Ήδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρατεί τεταμένη ατμόσφαιρα και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω αποσυσπείρωση ή, το χειρότερο, για διάσπαση του κόμματος. Οι διάφορες τάσεις στο κόμμα (Μητσοτακικοί, Καραμανλικοί και Σαμαρικοί) βρίσκονται στις επάλξεις για το ποια θα κυριαρχήσει.Το θετικό και παρήγορο (αυτή την περίοδο) για τη ΝΔ είναι η δυναμική που έχει και η πρωτοπορεία που διατηρεί (με διψήφια διαφορά) στην πρόθεση ψήφου για τις επόμενες εκλογές. Οι φίλοι της ΝΔ, περιμένουν με ενδιαφέρον και την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος. 
Ακόμη, η μεγάλη συμμετοχή κόσμου στα δύο συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, άνοιξε την όρεξη σε φιλόδοξα άτομα, που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο, να βολιδοσκοπήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου κόμματος δεξιότερα της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, στο χώρο της Αριστεράς, υπάρχουν έντονες διεργασίες για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα στεγάσει όσους αποστασιοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το αιτιολογικό ότι το κυβερνών κόμμα, στην προσπάθεια των στελεχών του να παραμείνουν στην εξουσία, "πρόδωσε" την Αριστερή ιδεολογία και "ασπάσθηκε" καπιταλιστικές πολιτικές.
Στο εγχείρημα αυτό μετέχουν η ΛΑΕ υπό τον Λαφαζάνη, η Πλεύση Ελευθερίας υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ένα μεγάλο μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άλλες Αριστερές Συλλογικότητες. Επικεφαλής τού νέου φορέα θα είναι, εκτός απροόπτου, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Ο υπό ίδρυση νέος πολιτικός φορέας, εκτιμάται ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα εξασφαλίσει την είσοδό του στο νέο κοινοβούλιο.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θεωρείται βέβαιον ότι, τουλάχιστον, το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα πλήξουμε...

ekriti.gr

Διαβάστε επίσης. . .

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης* Ο θλιβερός κυβερνητικός θίασος του ΣΥΡΙΖΑ , η ιδεοληπτική παρέα που ανήλθε στην εξουσία από το...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τα άρθρα 9 παρ.4 και 114 παρ.6 του νόμου 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 6 και 46 του νόμου 4555/...
Τα πλεονεκτήματα των απορριμμάτων του Χάρη Μαμουλάκη* Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει χωρίς να μας ρωτάει. Ζώντας σε μια ζοφερή...