Κυριακή 21 ΑΠΡ 2019 01:21
 • Ηρακλειο
  13°C
 • Χανια
  13°C
 • Ρεθυμνο
  13°C
 • Λασιθι
  13°C
Ekriti.gr Logo

Δήμος Ηρακλείου: Στη σημερινή εποχή υπάρχει το "γνώθι σ' αυτόν";

Δήμος Ηρακλείου: Στη σημερινή εποχή υπάρχει το "γνώθι σ' αυτόν";

λότζια

Θεωρείται δεδομένο ότι οι πολίτες επιθυμούν το καλό της πόλης στην οποία ζουν. Και όπου "το καλό της πόλης" εννοείται η ανάπτυξη, η ύπαρξη αξιοπρεπών υποδομών και γενικά όλα εκείνα που εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα ζωής. Αυτά είναι τα ζητούμενα και αυτά θέλουν οι πολίτες κάθε πόλης και φυσικά του Ηρακλείου. 

Με αφορμή τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, παρακολουθούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με τις ανακοινώσεις τόσων υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Ηρακλείου. Βεβαίως, είναι θεμιτή η φιλοδοξία κάποιων να γίνουν Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Και αναφαίρετο δικαίωμά τους να το διεκδικήσουν. Είναι, όμως, λογικό να υπάρχουν τόσες πολλές υποψηφιότητες; Δεν είναι, τουλάχιστον, υπερβολικό να κατέρχονται 11 (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Ηράκλειο;
Όλοι αυτοί έχουν "το γνώθι σ' αυτόν"; 
Γιατί καλή είναι η φιλοδοξία αλλά να συνυπάρχει και η λογική. (Όλοι οι υποψήφιοι είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν από διοίκηση; Θεωρούν ότι διαθέτουν τις ικανότητες για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και ότι δεν θα ...τα κάνουν θάλασσα;).

Ίσως βέβαια, γι' αυτή την υπερπροσφορά υποψηφιοτήτων να ευθύνεται ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Και οι περισσότεροι των υποψηφίων Δημάρχων να έχουν στόχο το 3% για να εκλεγούν και με την ελπίδα ότι δεν θα συγκεντρώσει κανείς το 51%,  τότε στις συνεργασίες, που υποχρεωτικά θα γίνουν για να υπάρξει πλειοψηφία, να διεκδικήσουν μία θέση αντιδημάρχου. 
Στην περίπτωση αυτή, από τους 11 (μέχρι στιγμής) υποψήφιους οι 2-3 θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Δημάρχου και οι υπόλοιποι θα επιδιώξουν μία αντιδημαρχία. (Άρα, στην πραγματικότητα, έχουμε 2-3 υποψήφιους Δημάρχους, 7 υποψήφιους αντιδημάρχους και το ΚΚΕ σταθερά και εκ προϊμίου στην αντιπολίτευση).

Είναι όμως αυτό επιχείρημα για την ύπαρξη τόσων υποψηφιοτήτων; Δεν θα ήταν καλύτερο να γίνουν συνεργασίες και να έχουμε λιγότερες δημοτικές παρατάξεις προς όφελος της πόλης; (με την έννοια των ισχυρών ψηφοδελτίων και της δυνατότητας των ψηφοφόρων να επιλέξουν ανάμεσα σε λίγα κι όχι σε πολλά ψηφοδέλτια;).

Φυσικά, όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να θέλει να γίνει Δήμαρχος και στο πλαίσιο αυτό να αποκτήσει κάποια δημοσιότητα. Έστω και για τις μέρες της προεκλογικής περιόδου!

Ο ρεαλιστής 

Διαβάστε επίσης. . .

Αναγκαστικά θα πρέπει να επιστρέψουμε διανοητικά στον εφιάλτη της περιόδου 2010-2014. Ανασφάλιστοι 3 εκατομμύρια, ανεργία 29...
Φαίνεται πως το πνεύμα των ημερών έχει επηρεάσει πολλούς Ηρακλειώτες, οι οποίοι λαμβάνουν ρόλο Πόντιου Πιλάτου . Από τη μια...
Εν όψει ευρωεκλογών η αντιπαράθεση των κομμάτων δυστυχώς κάθε άλλο παρά το «επίδικο» αφορά! Τούτο προδήλως ενοχλεί και...