Πέμπτη 17 ΙΑΝ 2019 00:25
 • Ηρακλειο
  6°C
 • Χανια
  7°C
 • Ρεθυμνο
  7°C
 • Λασιθι
  6°C
Ekriti.gr Logo

Αλί και τρισαλί. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Αλί και τρισαλί. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

ελλάδα

Αλί σ’ αυτούς που θα υπογράψουν για τη Μακεδονία, θα συζητήσουν για τους Τσάμηδες, θα φοβηθούν να πατήσουν το πόδι τους στα Ίμια, θα συμφωνούν σε αλλαγή συνόρων μόνο και μόνο για να κρατήσουν την εξουσία.
Αλί σε φανερούς και αφανείς συνεταίρους – συγκάτοικους στην εξουσία που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία για ενενήντα εννέα χρόνια, λες και ήταν η περιουσία του πατέρα τους.
Αλί σε όσους αντί να λένε «όχι» απαντάνε με «ναι» σε όλα τα μαγειρέματα που οι ξένοι «φίλοι» τους ετοιμάζουν. Το θράσεμα λόγων τους δεν έχει όρια. Διαφωνούν με ότι δεν τους συμφέρει, λοιδορούν και απαξιώνουν ότι μπαίνει φραγμός στα τυχοδιωκτικά πολιτικά τους σχέδια και οράματα. Ακόμη και δημοψηφίσματα!
Αλί σε όσους πιστεύουν ότι όσοι δεν παρευρέθηκαν στα συλλαλητήρια, το έκαναν γιατί επικροτούν την πολιτική τους. Πόσο βαθιά νυχτωμένοι μπορεί να είναι ή για πόσο ανόητοι πιστεύουν ότι είμαστε; Ούτε νήπια δεν ξεγελιόνται με τέτοια επιχειρήματα.
Αλί σε όσους θεωρούν ασήμαντο τον μικρό αριθμό των 140.000 χιλιάδων διαδηλωτών και δεν φέρνουν στη μνήμη τους τα «δικά» τους συλλαλητήρια των 10.000 αγανακτισμένων που έριξαν την κυβέρνηση και τους έφεραν στην εξουσία. Τόσο αμνήμονες γίνανε πλέον ή από τις πολλές «σβούρες» χάσανε τα λογικά τους;
Αλί σε όσους από τον καναπέ του σπιτιού τους, αναρτούν στα social media, φιλολογικές κορώνες περί διχασμού των πολιτών, επικράτηση πατριωτικού συμφέροντος, σύνεση, ψυχραιμία, συνεννόηση και διπλωματική συνεργασία για την επίλυση των εθνικών θεμάτων. Δεν γνωρίζουν ότι ιστορικά οι στρατηγικές της απάθειας, οδηγούν σε εθνικές ήττες και καταστροφές.
Αλί στους υπηρεσιακούς διορισμένους γραφειοκράτες που διαστρεβλώνουν με χαλκευμένα στοιχεία την πραγματικότητα, χάριν της προφύλαξης της εικόνας των χορηγών τους, ακόμη κι όταν οι σπόνσορες των θέσεων τους πνέουν τα λοίσθια!
Αλί σε πολιτικούς ταγούς που κομπορρημονούν και διεκδικώντας το αλάθητο διατυμπανίζουν ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια αλλά με εθνικά υπεύθυνες θέσεις και εθνική συνεννόηση. Βλέπουν σήμερα ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση, εθνική στρατηγική και κυβερνητική εθνική ευαισθησία; Ενός ανδρός αρχή, είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ο λαός μόνο να στηρίζει με αίμα και θυσίες. Και η αντιπολίτευση στην απέξω!
Αλί σε όσους πιστεύουν ότι το μέτωπο λογικής και συναίνεσης όλων των προοδευτικών κομμάτων θα γίνεται a la cart. Μόνο στα θέματα που βολεύουν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό. Στην παιδεία, στην υγεία, στην οικονομία να αλωνίζει μόνη της χωρίς να δίνει λογαριασμό. Κι αυτό λέγεται μέτωπο λογικής ή παραλόγου;
Αλί και τρισαλί σε όσους δεν πήραν το βαθύτερο μήνυμα των δύο συλλαλητηρίων και ελαφρά τη καρδία το αποκωδικοποίησαν. Θα πρέπει να τους προβληματίσει.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Διαβάστε επίσης. . .

Η συνθηκολόγηση των Πρεσπών δεν θα περάσει. Δεν μπορεί να περάσει κόντρα στην αντίθετη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας...
Δανείζομαι σήμερα, ως αφόρμηση για το άρθρο μου, μία ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, για ένα δικό του άρθρο, πολιτικού...
Τον Ιούλιο του 1965 η χώρα βίωνε την πιο χαώδη πολιτική κατάσταση της νεότερης ιστορίας της. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός από...