Τρίτη 25 ΣΕΠ 2018 08:08
 • Ηρακλειο
  20°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Και οι δημοσιογράφοι...έχουν τον προστάτη τους

Και οι δημοσιογράφοι...έχουν τον προστάτη τους

agiosminas_o_kallikelados.jpg

Η δημοσιογραφία είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα επαγγέλματα και ο ορισμός της ως η 4η εξουσία ίσως και να συνηγόρησε σ' αυτό.  Έχει όμως και αυτήν - όπως όλα τα επαγγέλματα - τον προστάτη της.. έστω κι αν είναι λίγοι αυτοί που το γνωρίζουν!

Τον Άγιο Μηνά τον Καλλικέλαδο, τη μνήμη του οποίου τιμά η  Εκκλησία  στις 10 Δεκεμβρίου.

Το όνομα Μηνάς προέρχεται από την λέξη μήνη που είναι η Σελήνη και σημαίνει  "ο φωτεινός στο σκοτάδι" ( όπως δηλ.η Σελήνη).
 

minas_kallikelados.jpg

minas_kallikelados.jpg, by eva

Ο Άγιος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 4ου αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμίνου Β’. Αφού απέκτησε μεγάλη μόρφωση κοντά σε σπουδαίους φιλοσόφους της εποχής του, γοητεύθηκε από τη χριστιανική θεολογία του Ευαγγελίου και έγινε χριστιανός αλλά και ιεραπόστολος.

Χάρη στη ρητορική του δεινότητα πήρε το επίθετο "Καλλικέλαδος". Ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος τον διόρισε έπαρχο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν χριστιανός. Όταν ο αυτοκράτορας διέταξε διωγμούς των χριστιανών και ο Άγιος Μηνάς αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή του, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.

Θεωρείται ο προστάτης 'Αγιος των δημοσιογράφων.
 

agios_minas_kallikelados_kapnikarea.jpg

agios_minas_kallikelados_kapnikarea.jpg, by eva

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος στο ναό της  Καπνικαρέας

Στο νότιο τμήμα του τόξου, του ναού της Καπνικαρέας που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Φώτη Κόντογλου και τους μαθητές του, απέναντι από τον Άγιο Ίσαυρο εικονίζεται ο μάρτυρας Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος. Σύμφωνα με το kapnikarea.wordpress.com εικονίζεται μεσήλικας, ισχνός, με βαθουλωμένα μάγουλα, πλούσια λευκά κυματιστά μαλλιά και γένια. Φορά πράσινο ανοικτό χιτώνα που φέρει χρυσοκέντητη ταινία και επιμανίκια καθώς και μελιτζανί μανδύα που κουμπώνει με ρομβόσχημη χρυσή πόρπη και έχει σχέδια στην εσωτερική του πλευρά. Την χρυσοκέντητη ταινία που στολίζει το χιτώνα, τα επιμανίκια αλλά και τον μανδύα περιτρέχουν σειρές μαργαριταριών. Κρατά με το δεξί χέρι στο ύψος του ώμου λευκό σταυρό ενώ έχει το αριστερό χέρι εμπρός στο στήθος με τη χαρακτηριστική παρακλητική χειρονομία των μαρτύρων.

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος είχε εικονογραφηθεί ολόσωμος και στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, όμως η μορφή του Αγίου που ο Κόντογλου φιλοτέχνησε στο ναό της Καπνικαρέας εμφανώς διαφέρει από εκείνη του Πρωτάτου.

Στις 17 Φεβρουαρίου κάθε έτους γιορτάζεται, κατά το Ορθόδοξο εορτολόγιο, η εύρεση των λειψάνων του Αγίου. Μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του, βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, στη Λαμία
 

minas_kallikelados_kara.jpg

minas_kallikelados_kara.jpg, by eva

και τίθεται προς προσκύνηση από τους πιστούς κατά την ημέρα που τιμάται η μνήμη του.
 
Η αδιάφθορη γλώσσα του Αγίου - όπως αναφέρει το Ιερό Βήμα- βρίσκεται στη Μονή Λειμώνος Λέσβου, ενώ αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών.
 

minas_kallikelados_aftharti_glossa.jpg

minas_kallikelados_aftharti_glossa.jpg, by eva

Επιμέλεια: Εύα Μαστρογιαννάκη
 

Διαβάστε επίσης. . .

Δεν ήταν τόσο η αδιαμφισβήτητη, ακόμα και από όσους έχουν ενστάσεις, “φωνή” του, όσο η ερμηνεία του, απόσταγμα μιας ζωής που...
Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά...
11 Σεπτεμβρίου 2001. H παγκόσμια κοινότητα παγώνει και ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν...