Τρίτη 19 ΜΑΡ 2019 01:46
 • Ηρακλειο
  12°C
 • Χανια
  13°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  12°C
Ekriti.gr Logo

Πάνω από 800 εκ. ευρώ κόστισε η ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη το 2012 - 2013

Πάνω από 800 εκ. ευρώ κόστισε η ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη το 2012 - 2013

Πολλά εκατομμύρια κοστίζει κάθε χρόνο η ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη με το σχετικό κόστος να είναι πάνω από το μισό του ποσού που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ,που επικυρώνει την κατανομή των επιπλέον επιβαρύνσεων που προκαλεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ  των νησιών ,για το 2013 απαιτήθηκαν 771,2 εκατομμύρια και το 2012 783,97 εκατομμύρια. 

Από αυτό το ποσό το μισό, και τις δύο χρονιές, αφορούσε  στην Κρήτη η ηλεκτροπαραγωγή της οποίας επιβάρυνε τους καταναλωτές με 415.599.818 ευρώ το 2012 και 388.559.434 ευρώ το 2013. Για δε τη Γαύδο το κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 2012 ήταν 245.452 ευρώ και το 2013 219.080 ευρώ. Αν υπολογίσουμε τώρα το κόστος ανά μεγαβατώρα βλέπουμε πως στην Κρήτη ανήλθε το 2012 στα 239,32 ευρώ και το 2013 στα 223,6 ευρώ ενώ στη Γαύδο σκαρφάλωσε στα 592,22 ευρώ το 2012 και στα 539,21 ευρώ το 2013!

Το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ως γνωστόν επιμερίζεται και επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των περιβόητων υπηρεσιών κοινής ωφελείας έτσι ώστε οι κάτοικοι τους να χρεώνονται με τις ίδιες τιμές με τους  καταναλωτές  του ηπειρωτικού συστήματος.

Και φυσικά το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι αφού είναι τόσο υψηλά τα κόστη γιατί τόσα χρόνια ακούμε για διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και διασύνδεση δεν βλέπουμε.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο Ράδιο Κρήτη στελέχη της ΔΕΗ τοπικά, όταν πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα της διασύνδεσης της Κρήτης η τεχνολογία δεν ήταν τόσο προχωρημένη ώστε να μπορεί εύκολα αυτό το εγχείρημα να προχωρήσει.

Πέραν αυτού όμως ακόμα και σήμερα το κόστος της διασύνδεσης είναι υψηλό και τίθεται ζήτημα κάλυψης του.

Βέβαια να πούμε πως με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, τώρα που μοιάζει περισσότερο ώριμο από ποτέ το έργο αυτό για να προχωρήσει, το κόστος διασύνδεσης του νησιού μας με την ηπειρωτική χώρα δεν ξεπερνά το  1-1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αν υπολογίσουμε πως κάθε χρόνο κοστίζει η ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης πάνω από 400 εκ ευρώ μπορεί να αποσβεσθεί σε 4 περίπου χρόνια. Και μετά τα οφέλη της διασύνδεσης να κατανεμηθούν σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος αφού δεν θα υπάρχει η επιπλέον επιβάρυνσή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι αν πράγματι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να απαλλαγεί η Κρήτη από την εξάρτηση της ,για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής, από το πετρέλαιο .

Να υπενθυμίσουμε πως τον Απρίλιο ο υφυπουργός ενέργειας και κλιματική αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου είπε στη Βουλή πως ως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης  που θα συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα

Το υποθαλάσσιο καλώδιο, είχε πει  ο ίδιος, θα παράσχει στο νησί μας ασφάλεια στην τροφοδοσία του ρεύματος, θα μειώσει τα κόστη για το ρεύμα, θα επιφέρει μόνιμη μείωση των τιμολογίων για τους καταναλωτές μέσω των μειώσεων στις χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας αλλά και μείωση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς θα ωθήσει σε νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Με βάση την πρώτη μελέτη του έργου  έχουν προσδιοριστεί 3 πιθανές θέσεις στην Κρήτη όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός μετατροπής του ρεύματος που θα μεταφέρει το καλώδιο.  Η μία είναι στο νομό Χανίων στο Ακρωτήρι Σπάθα, η άλλη στα Λινοπεράματα στο Ηράκλειο και η τρίτη στο Ρέθυμνο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κατά τα λεγόμενα του κ  Παπαγεωργίου, η μελέτη για το καλώδιο θα έχει ολοκληρωθεί και θα ξέρουμε και που θα γίνει ο σταθμό και τις προδιαγραφές του καλωδίου καθώς θα χρειαστεί να περάσει από μεγάλα βάθη.

Ελένη Βασιλάκη

Διαβάστε επίσης. . .

Συνάντηση με τους κατοίκους του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού είχε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, μετά από...
Μέσα σε κλίμα έντασης και με την δυναμική παρουσία κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού που ζητούσαν επιτακτικά από την δημοτική...
Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχουν γίνει για την αποκατάσταση ζημιών στα Χανιά και κυρίως στην τουριστική περιοχή του...